Wanneer u een alcoholtester wilt aanschaffen zijn er verschillende dingen waarop u kunt letten. Er zijn vele soorten alcoholtesters op de markt, welke enkele euro’s kosten tot meer dan 1000 euro. Hieronder kunt u lezen waar u op moet letten bij het aanschaffen. .

Mondstukjes

Veel alcoholtesters worden gebruikt in combinatie met mondstukjes. Ook hier zijn veel verschillen in. De goedkopere alcoholtesters hebben vaak mondstukken die niet meer zijn dan een buisje of een soort van rietje. Duurdere alcoholtesters hebben meer geavanceerde mondstukken. Vaak beschikken deze mondstukken over een terugslagklep. Met een terugslagklep in een mondstuk wordt er voorkomen dat er kan worden gezogen aan een apparaat. Bij iedere alcoholtest zal de testpersoon enkele bacteriën mee het apparaat inblazen. Door een mondstuk met een terugslagklep kan de volgende testpersoon niet de bacteriën van de voorganger opzuigen. Daarnaast zijn de mondstukken van de duurdere apparaten vaak per stuk hygiënisch verpakt volgens de medische richtlijnen. 

Wie gaat u er mee testen?

Allereerst kunt u zich afvragen, voor welk doel het apparaat is.

Alcoholtesters tot 100 euro beschikken over een semiconductor als sensor. Deze techniek is prima geschikt voor persoonlijk gebruik, echter dient u wel een paar dingen in het achterhoofd te houden bij het doen van een alcoholtest.

Daar deze sensoren met een techniek werken die goedkoper is dan de brandstofcel techniek, hebben deze sensoren als eigenschap om ook positief te kunnen aanslaan bij scherpere stoffen die zich in de mond kunnen bevinden. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een fris snoepje, zoals een Smintje, koffie, jus d’orange etc. Om deze reden is het zeer belangrijk dat de testpersoon een schone mond heeft. U kunt dit bereiken door voor de test 15 min niet te eten, te drinken of te roken.

Een andere eigenschap van deze sensor is dat het een indicatieve waarde van het alcoholgehalte in het bloed geeft. Dit betekent dat er altijd een grote afwijking zal zijn van het daadwerkelijke. Kleinere beetjes alcohol zal deze tester niet meten.

Wanneer u een nauwkeurigere alcoholtester zoekt, kunt u beter kiezen voor een alcoholtester met een brandstofcel. Deze sensoren slaan alleen positief uit bij alcohol en niet bij andere stoffen. Wel geldt hier, hoe duurder de tester, hoe groter de sensor, hoe nauwkeuriger het resultaat.

Ons advies is altijd wanneer iemand wordt beoordeeld op het resultaat om een alcoholtester te nemen met een brandstofcel.

Kalibratie

Elke sensor van een alcoholtester loopt na verloop van tijd achteruit, ongeacht of de alcoholtester gebruikt wordt of niet.

Wanneer u kiest voor alcoholtester met een semiconductor sensor dan kan deze vaak niet gekalibreerd worden. Er zijn enkele modellen waarbij u na een aantal testen de sensor kunt vervangen voor een nieuwe zodat deze dan weer goed is. Er zijn vele alcoholtesters met een semiconductor sensor die u na 250 of 500 testen weg kunt gooien omdat de sensor dan niet meer betrouwbaar is.

Een alcoholtester met een brandstofcel kan gekalibreerd worden. Met een kalibratie wordt de sensor opnieuw afgesteld en is de alcoholtester weer nauwkeurig. Wij raden altijd aan een alcoholtester te kalibreren na zes maanden. Dit zorgt voor een langere levensduur van de alcoholtester en op deze manier kunt u er altijd vanuit gaan dat de alcoholtester betrouwbaar is.